Shiatsu

Shiatsu is een therapie waarbij druk op het lichaam wordt gegeven door o.a. duim, vinger(s) en handpalm(en). Shiatsu betekent vingerdruk. Deze technieken zijn door monniken vanuit China naar Japan overgebracht, waar ze verder werden ontwikkeld. Rond 1925 heeft Tokujiro Namikoshi vorm gegeven aan shiatsu door de shiatsu-technieken in een Westers raamwerk te plaatsen. Deze vorm van Shiatsu (Namikoshi stijl) wordt zowel in Japan als in het Westen veel toegepast. 

Het menselijk lichaam heeft 12 hoofdmeridianen die zorgen voor het transport van onze energie. Deze lopen in bijna alle lichaamsdelen en worden gebruikt tijdens de behandeling. Shiatsu is een acupressuurbehandeling, ook wel een drukpuntbehandeling genoemd. Onderzoek heeft de positieve werking ervan bewezen. Deze vorm van shiatsu is in Japan erkend als een officiële, reguliere medische behandelwijze (vergelijkbaar met de fysiotherapie bij ons in Nederland).

Deze oosterse geneeskunst is gebaseerd op het principe dat storingen in spieren, zenuwen, organen en emoties zich manifesteren in het netwerk van meridianen (energiebanen) waar de Qi (levensenergie) doorheen stroomt. Op deze meridianen bevinden zich specifieke punten, de Tsubo-punten. De Tsubo-punten worden met wisselende druk behandeld waardoor de Qi weer gaat stromen, de balans wordt hersteld en het natuurlijke genezingsproces gestimuleerd en onderhouden wordt. Ook de spieren, de bindweefsels en de organen worden gemasseerd wat onder andere een verbeterde doorbloeding geeft. Verder worden met rek- en strekoefeningen de meridianen gerekt en in de gewrichten en spieren ruimte en ontspanning gebracht.

Bij shiatsu wordt altijd gezocht naar de oorzaak van de klacht. Soms kunnen oude patronen en blokkades zichtbaar worden en zo de mogelijkheid bieden om de dieperliggende oorzaak van de klacht aan te pakken en voor blijvende verbetering te zorgen. Shiatsu is geen symptoombehandeling. maar een “holistische” therapie. Dat wil zeggen dat er naar de hele mens gekeken wordt, fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Al deze aspecten spelen mee bij zowel ziekte als gezondheid. De meerwaarde hiervan is dat ook op diepere lagen naar de klacht gekeken wordt en zo oorzakelijker behandeld kan worden.Shiatsu is een natuurgeneeswijze. Door middel van shiatsu wordt het zelfhelend en -herstellend vermogen van de mens (lichaam en geest) gestimuleerd en ondersteund.