Haptonomie


hapsis = gevoel, nomos = wetmatigheid, norm
haptonomie = de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven
in overdrachtelijke zin : helen door middel van aanraken

Haptonomie is de leer van de tast en het gevoel. Haptonomie houdt zich bezig met bewustwording en ontwikkeling van je gevoelsleven en helpt je om opnieuw kennis te maken en vertrouwd te raken met je lichaam en je gevoelens. Goed aangeraakt worden is van belang om emotioneel goed te ontwikkelen, zoals je bijvoorbeeld vanzelfsprekend troost geeft of getroost wordt. Een goede emotionele ontwikkeling geeft een stabieler gevoel en daardoor kun je meer aan. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. We raken van nature aan. Een moeder wiegt en streelt haar kind als het huilt. Zonder liefdevolle aanraking krijgt een kind geen weet dat hij om van te houden is. Het ontberen van deze liefdevolle aanraking en deze gevoelservaring belemmert de psychische groei (menswording). Als gevolg daarvan kunnen patronen ontstaan waarin de gevoelens en gedachten niet meer in overeenstemming zijn met het leven dat iemand leidt. Je gevoelens zijn vaak zichtbaar in je houdingen, bewegingen en gebaren.


 

Gevoelens zijn altijd persoonlijk, hoe je iets ervaart of ervaren hebt, is je eigen verhaal. Soms moet je er echt de tijd voor nemen om letterlijk op verhaal te kunnen komen.  Aan verstand en denken besteden we al veel aandacht, voelen komt vaak op de tweede plaats. We leven in deze drukke maatschappij sterk in ons hoofd en zijn vaak los komen te staan van ons gevoel. 

Een oorzaak van klachten kan zijn dat gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat je leidt. Regelmatig is je gevoel met je denken (ratio) aan het worstelen. Je vindt iets en je wilt iets maar gevoelsmatig is er weerstand of voel je een grens. Soms ga je bewust of onbewust voorbij aan je gevoelens. Het korter of langer niet serieus nemen van je gevoelens (en dus van jezelf) kan op den duur klachten veroorzaken zoals maagpijn, gespannenheid, uitputting, en onzekerheid.

Soms krijg je klachten waar je de oorzaak niet van kent. Door je bewust te worden van je lichamelijke emotionele signalen en die serieus te nemen, kun je iets verwerken of je gedrag veranderen, zodat niet steeds dezelfde klachten optreden en je niet voortdurend vastloopt. Door met respect te luisteren naar je lichaam (en dus naar jezelf), kun je met meer vertrouwen omgaan met jezelf en je omgeving.