Shiatsu

Tijdens de shiatsubehandeling maak ik in hoofdzaak gebruik van vingers, duimen en handpalmen. Op de twee tekeningen bij de omschrijving van Shiatsu staan alle drukpunten op het menselijk lichaam aangegeven. Bij een complete lichaamsbehandeling worden al deze punten met lichte vinger- of duimdruk behandeld. Daarnaast vinden strekoefeningen en diverse massages plaats. Beurtelings lig je op je buik en je rug.

In principe begin ik elke shiatsubehandeling met een complete lichaamsbehandeling. Afhankelijk van de klacht kunnen vervolgbehandelingen beperkt blijven tot die drukpunten, die een relatie hebben met de klacht. De shiatsubehandeling gebeurt op de massagetafel. In principe wordt op de blote huid behandeld. Alleen de onderbroek blijft hierbij aan. Om afkoeling te voorkomen wordt je bedekt met een handdoek.

Het aantal behandelingen en de frequentie er van worden bepaald door de ernst en aard van de klacht. Hierover maak ik met je afspraken. Naast de daadwerkelijke massage wordt de behandeling ondersteund door (huiswerk)oefeningen, leefstijladviezen en een gesprek

Voorbereiding en reacties op de behandeling

Het is aan te raden vóór de behandeling niet te veel te eten, in verband met de eventueel toe te passen buikmassage.
Na de behandeling kun je jezelf vooral na de eerste behandelingen wat moe, soms koud en licht grieperig voelen. Dit zijn normale ontgiftigingsreacties van het lichaam. Sommige mensen voelen zich echter heel energiek na de behandeling. Het kan voorkomen dat na een shiatsubehandeling de klachten tijdelijk (ongeveer een dag) verergeren. Ook kan het voorkomen dat je ’s nachts droomt.

Het is heel belangrijk in ieder geval tot 2 dagen na de behandeling ten minste 2 liter water, kruiden- of groene thee te drinken. Dit om de gifstoffen te kunnen afvoeren. Het is raadzaam om na een shiatsubehandeling geen zware inspanning te leveren. Doe het die dag verder rustig aan, des te meer effect heeft de behandeling.